Attraksjoner i Nord-Norge

Nord-Norge er en lekeplass for de som søker uberørt natur, eventyrlystne uteaktiviteter, midnattssolen om sommeren og de blendende nordlysene om vinteren. Selv om nordlysene blir forenklet som naturens største lysshow, er det mye vitenskap bak aurora borealis. Men det er også andre attraksjoner som man må se når man først besøker Nord-Norge; vakre Lofoten, Nordkapp og hvor ofte får du prøvd hundekjøring andre steder enn i nord?

Lofoten

Lofoten er idyllisk plassert nord for Polarsirkelen i Nord-Norge, og omfatter kommunene Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy, Røst og Vågan. De første bosetningene i Lofoten dateres tilbake til vikingtiden, og øyene har vært sentrum for stort torskefiske i over 1000 år.

Svolvær er øyas hovedsentrum og er et populært stoppested for norsk kystfart. Denne havnebyen på 4.300 innbyggere er hjemmet til mange små kunstgallerier, butikker og kafeer, samt Svolværgeita, et fjell med to karakteristiske «horn» som er populært blant klatrere.

Skjærgården har lenge vært en inspirasjon for fotografer og kunstnere for sin naturlige skjønnhet, unike lysforhold og idylliske fiskevær med rustikke fiskehytter. Det er også populært med båtturer der en ser etter dyreliv, ettersom havet her er rikt på marine liv, med hyppige observasjoner av oter, sel og noen ganger spekkhoggere. For fugleoppdrettere kan man se fuglearter som blant annet lundefugler og sjøørn.

Fra slutten av mai til midten av juli holder solen seg over horisonten, et fenomen som kalles midnattssolen. Dette døgnåpne dagslyset gir deg rikelig tid til å prøve deg på spennende aktiviteter, for eksempel kajakkpadling, fotturer, midnattsgolf – og for eventyrlystne typer – til og med surfing! I kontrast utgjør Lofotens lange, mørke vintre en utmerket lokalisasjon for observasjon av nordlyset.

Nordkapp

Nordkapp er Nord-Europas nordligste fastlandspunkt på 71° breddegrad nord og gir en fantastisk utsikt, sammen med observasjoner av et utall sjøfugler og muligens spekkhoggere. Punktet ligger hele 308 meter over Barentshavet, og pleide å være et viktig orienteringspunkt for sjømenn, men er nå bedre kjent for sin spektakulære naturlige skjønnhet og for sitt store «klode» -monument på klippen.

Nordkapp er tilgjengelig fra den lille byen Honningsvåg, en av anløpshavnene på Hurtigruten’s nordlige og sørlige rute. Landutflukter til kaien er populære hele året og inkluderer et besøk til Nordkapphallen, som inkluderer multimedieutstillinger om områdets natur og historie, samt en gavebutikk og kafé.

Nordlyset

Det finnes ikke mange andre naturfenomener som er like overveldende enn Aurora Borealis eller Nordlyset. Lyset er synlig gjennom den lange natten i den arktiske vinteren fra oktober til mars, og danser over himmelen i grønne eller hvite lysdyner, skifter intensitet og tar en form som ser ut til å være hentet fra et barns levende fantasi. Det er aldri noen garanti for at nordlysene kommer til syne på et gitt tidspunkt, men hvis du er heldig nok til å se dem, er det en opplevelse som du aldri vil glemme.

Hundekjøring

Det er ingen finere måte å utforske den arktiske villmarken enn på en slede trukket av et lag av huskier. Hundekjøring er fredelig fri fra motorstøy og det dagligdagse støybildet, ledsaget av et lydspor av ivrige hunder og skrapelyden av sleden over snøen. Du kan velge mellom halvdags utflukter til flere dagers ekspedisjoner, som tar deg ut i den sporløse verden av Norges lange nord og lar deg fordype deg i det skarpe, vakre lyset fra den arktiske vinteren.