Interessante byer i Nord-Norge

“Store er de ikke, og det er langt mellom dem”. Dette er en fin beskrivelse av byene i Nord-Norge, men de har sin egen sjarm og er vel verdt et besøk. Her får du litt mer informasjon om noen av stedene vi anbefaler å ta turen innom på ditt besøk i Nord-Norge. Hvis du er interessert i å se hva de forskjellige byene kan tilby, anbefaler vi også et besøk til Tripadvisor.

Tromsø

Når byen ligger 350 kilometer (217 miles) nord for Polarsirkelen er det ikke rart at Tromsø ofte kalles «porten til Arktis». Denne byen med mange kallenavn er også kjent som «Nordens Paris.» Så langt tilbake som det 18. århundre ble besøkende hyggelig overrasket over å finne en slik rik kultur, intellektuelt liv og nåværende moter så langt nordover. Det rykte lever den dag i dag, da besøkende er sjarmert av byens vennlige innbyggere, det kompakte og historisk rike sentrum og det kulturelle livet året rundt.

Men det som er mest populært for besøkende i Tromsø, er ikke det som foregår i byen, men over den. Plassert midt i «Aurora-sonen», er denne byen og dens omkringliggende villmarksområder rangert blant de beste stedene på jorden for å observere dette utrolige nordlyset på nattehimmelen. Sjansene for å få sett de unnvikende aurorene har blitt gjort enda bedre ved Polarnatten Tromsø, som er åpent hvert år mellom slutten av november og slutten av januar, da solen på denne tiden holder seg under horisonten.

Selv om dette området har vært bebodd av norske og samiske bosetninger siden siste istid, ble ikke Tromsø grunnlagt før i 1794. På 1800-tallet var det en viktig arktisk jakt og maritimt senter og i begynnelsen av 1900-tallet var det utgangspunktet for flere arktiske ekspedisjoner. I dag fungerer denne kystbyen som en populær anløpshavn for Hurtigruten, men det er vel verdt å tilbringe mer enn noen timer her.

Bodø

Like nord for Polarsirkelen ligger Bodø, den nest største byen i Nord-Norge, etter Tromsø. Bodø er en av mange viktige havner for norsk kystfiske i Nord-Norge. Byen regnes som et paradis for turgåere og syklister, med sine mange tur- og sykkelstier i området og en rekke naturreservater og fjell innen kort avstand fra byen.

Dette er også et godt utgangspunkt for kajakkpadling, båtliv, fiske eller fugletittings turer blant områdets mange holmer og skjær. Og de som besøker Bodø om vinteren, får en god sjanse til å se noen fantastiske nordlys på grunn av byens posisjon innenfor den nevnte Aurora-sonen.

Narvik

Skikjørere vil elske Narvik, som tilbyr noen av de beste alpin- og ekstremski mulighetene i Norge. Hva kan være mer spennende enn å stå på ski nedover et fjell som tilbyr panoramautsikt over fjorden nedenfor! Fjorden tilbyr utmerket fiske, havnen er isfri om vinteren. På grunn av dette var Narvik viktig for begge stridende parter under andre verdenskrig. Besøkende kan lære mer om dette på krigsmuseet. Museet Nord gir besøkende mulighet til å lære mer om området og hverdagen i Narvik. Kunstelskere bør ikke gå glipp av Skulpturlandskap, hvor man kan se på skulpturer plassert rundt om i byen.

Kirkenes

Den lille byen Kirkenes i den norske arktiske regionen Finnmark, er den nordlige enden av Hurtigrutens populære rute og her ligger også Snøhotellet, et unikt vinterhotell som er bygd av snø og is.

Ettersom Kirkenes ligger bare noen få kilometer fra den russiske og finske grensen, har den russiske revolusjonen, finsk innvandring og andre verdenskrig alle gitt karakterer til byen. For å lære mer om disse fascinerende periodene i Kirkenes historie, besøk Grenselandsmuseet, som forteller historien om krig og fred langs grensen, eller Andersgrotta, en stor underjordisk bunker som beskyttet byens beboere under andre verdenskrig.

Omgitt av fjorder, fjell, skog og innsjøer, er dette området et fristed for naturelskere, spesielt vinterinteresserte. Guidede snøscooterturer i Pasvikdalen – hvor de tre landene møtes – og kongekrabbesafari på Barentshavet er blant noen av de mest populære aktivitetene her.